Garaje

 

Accesul spre garaj se recomanda a se pava cu pietre sau cu element de beton

In fata garajului se prevede un loc de spalare de minimum 5m lungime, betonat si prevazut cu gura de scurgere. Este indicat ca acest loc sa se incadreze cu arbusti care creeaza un paravan natural si protejeaza in acelasi timp din punct de vedere fonic si al poluarii. 

Amplasamentul garajelor pe teren

 

Initial se obisnuia ca garajul sa fie situat in pivnita, putin retras, sub o sera sau o terasa. 

Distanta acestuia fata de locuinta se alege in functie de marimea si numarul masinilor. 

In cazul in care imobilul in cauza are deschiderile spre garaj, distanta minima este de 5m

Daca exista in apropiere ziduri sau acoperisuri inflamabile, distanta minima admisa este de 10m. 

Dimensionarea garajelor. In ceea ce priveste dimensionarea garajelor, este indicat ca distanta intre masina si pereti sa fie de cel putin 20-30cm. 

 

Spatiul liber necesar in fata radiatorului trebuie sa fie de cel putin 50cm, iar in cazul in care exista doua masini, este indicat a se lasa si pe partea dinspre iesire o distanta mai mare decat latimea usii sau de minimum 70cm, optim 1,20m. 

Este recomandat ca pe latura scurta sau lunga a garajului sa fie lasat un spatiu de cel putin 90cm, pentru amplasarea unor dulapuri destinate depozitarii diferitelor obiecte. 

 

Orientarea garajelor. In ceea ce priveste orientarea, este indicat ca pe cat posibil, garajul sa fie dispus spre nord, in partea opusa camerelor de locuit si mai ales a celor de dormit

 

Materiale si finisaje. Materialele de constructie folosite pentru garajele inglobate in structura casei sunt aceleasi cu cele folosite pentru ridicarea locuintei. 

 

Materialele uzuale pentru garajele izolate sunt tabla de metal, panza rezistenta (prelata), lemnul, acoperite cu placi de eternit, tabla ondulata. 

Peretii garajului pot fi netencuiti, rostuiti si varuiti sau captusiti cu diferite placi. Ca pardoseala se foloseste in mod frecvet scliviseala de ciment sau pardoseala din placi ceramice, pe cat posibil impermeabile. Este adevarat ca acestea din urma necesita o investitie mai mare, dar in schimb, au avantajul de a putea fi curatate mai usor de petele de ulei. 

Este indicat ca pardoseala sa fie prevazuta cu sifon cuplat la canalizare. O conditie necesara este ca nivelul pardoselii garajului sa fie ridicat de la cota terenului, cu minimum 15-20cm.

Elementele si dispozitivele de iluminat (ferestrele si lampile) trebuie sa fie amplasate, pe cat posibil, aproape de radiator